Analyse nr. 3 - Scenarier for Danmarks el- og fjernvarmesystem

Analysen kaster lys over konsekvenserne for Danmarks el- og fjernvarmesystemer af udviklingen i det nordeuropæiske energisystem frem mod 2020.

Analysen fokuserer på 4 forhold:

  • Eludveksling med nabolande.
  • De centrale kraftværkers driftsforhold.
  • Varmeforsyningen i decentrale naturgasfyrede kraftvarmeområder.
  • Kapacitetsbalance.

Analysen er baseret på en avanceret modellering af el- og fjernvarmesystemerne med Balmorel-modellen (www.balmorel.dk) og omfatter de Skandinaviske lande, Holland og Tyskland.
 
Resultaterne viser at Danmark vil være nettoeksportør af strøm når vandtilstrømningen til de nordiske vandkraftsystemer er normal eller høj. Vi eksporterer især til Holland og Tyskland der har højere elpriser i gennemsnit end norden og importerer fra Norge og Sverige.
 
Centrale kulfyrede kraftværker sætter meget ofte sætter prisen på elspotmarkedet i 2020. Der er dermed få driftstimer, hvor de centrale kraftværker kan få dækket deres faste omkostninger i elspotmarkedet. Cobrakablet mellem Danmark og Holland og afhjælpning af de interne flaskehalse i Tyskland øger elpriserne i Danmark og hjælper på økonomien i de danske kraftværker. Men økonomien for de centrale kraftværker uden fjernvarmegrundlag tegner meget anstrengt i analysen.
 
Analysen ser også på den fremtidige varmeforsyning i naturgasfyrede kraftvarmeområder. Beregningerne viser at træflisfyrede kraftvarmeværker og varmekedler er konkurrencedygtige alternativer til naturgasfyrede kraftvarmeværker med den nuværende afgiftsstruktur. Varmepumper i kombination med levetidsforlængede naturgasfyrede kraftværker er et interessant alternativ til træflis, hvis energiafgiften på varmepumper omlægges fra varme- til elsiden.

Med mulig lukning af visse centrale og decentrale kraftværker vil forsyningssikkerheden ændrer sig. I 2020 tyder alt på, at Danmark vil være afhængig af forbindelserne til udlandet, når elforbruget topper – typisk på en kold og mørk vinteraften.

Udgivet
2012