Forskning

12 organisationer i opråb: Stop modregningen af EU-forskningsmidler

Green Power Denmark og 11 andre organisationer foreslår, at de penge, som danske forskere sikrer sig fra EU’s forskningsprogrammer, ikke som nu skal modregnes i statens egne forskningsbevillinger. Den nuværende praksis straffer danske aktører i stedet for at belønne dem, lyder argumentet.

Forskning på DTU

Green Power Denmark foreslår sammen med 11 andre organisationer, at beregningsgrundlaget for 1-procentmålsætningen ændres, så kun det bidrag, som Danmark giver til EU's forskningsprogrammer, tæller med i det danske forskningsbudget. Til gengæld bør de penge, som forskningsinstitutioner og virksomheder tiltrækker fra EU-programmerne, holdes ude af beregningen og helst allerede fra finansloven for 2025. Foto: Jeppe Carlsen

Den grønne, danske energisektor er en succes, og en af årsagerne er vores forsknings-, udviklings- og innovationsmiljø, som igen og igen formår at udvikle vigtige teknologier til den grønne omstilling.

Og med en vækst, der i høj grad er baseret på forskningsbaserede løsninger, er det uforståeligt, at midler, som virksomheder og forskere sikrer sig fra EU's budgetter, tælles med og modregnes i de danske forskningsbevillinger, når målet om forskningsinvesteringer på én procent af vores bruttonationalprodukt gøres op.

Omvendt belønnes virksomheder og vidensinstitutioner i andre lande, når de hjemtager EU-midler, og den danske praksis øger ikke just incitamentet til at gå efter EU-midlerne, men reducerer blot statens investeringer.

Det er himmelråbende, at den samlede forskningsverden straffes, når det lykkes for danske aktører at trække penge hjem fra EU. Vi burde jo belønne dem i stedet.
Lea Bigom Wichmand, afdelingschef i Green Power Denmark

På den baggrund foreslår Green Power Denmark sammen med 11 andre organisationer, at beregningsgrundlaget for 1-procentmålsætningen ændres, så kun det bidrag, som Danmark giver til EU's forskningsprogrammer, tæller med i det danske forskningsbudget. Til gengæld bør de penge, som forskningsinstitutioner og virksomheder tiltrækker fra EU-programmerne, holdes ude af beregningen og helst allerede fra finansloven for 2025.

- Det er himmelråbende, at den samlede forskningsverden straffes, når det lykkes for danske aktører at trække penge hjem fra EU. Vi burde jo belønne dem i stedet, siger Lea Bigom Wichmand, afdelingschef i Green Power Denmark.

Ifølge hende er det særlig kritisabelt, at midler fra EU Innovation Fund modregnes, en fond som baserer sig på indtægter fra CO2-kvotemarkedet. Det betyder, at puljen finansieres af virksomheder og ikke af staten, men ikke desto mindre stadig bruges til at finansiere det offentlige forskningsbudget.

- Det nye forslag vil kunne øge det statslige forskningsbudget med forskellen på Danmarks hjemtag af EU-forskningsmidler og Danmarks bidrag til de samme forskningsprogrammer – og danske forskere har traditionelt været gode til at trække mere ud, end vi betaler ind. De penge vil Folketinget kunne disponere til nye forsknings- og innovationsaktiviteter, herunder internationalt samarbejde, og på den måde løfte ambitionsniveauet, siger Lea Bigom Wichmand.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) til konference april 2024
F&U

’Mit ydmyge ønske er, at man holder op med at modregne’, siger rektor på DTU om EU-støttekroner til forskere, der efterfølgende...

Nyheder direkte i din indbakke?